noticies

 

   Autors: Josep Ma Grau i Pujol, Francesc Badia i Batalla

   Personatges disponibles al nostre diccionari biogràfic llistats per ordre alfabètic.

   Les biografies es troben ordenades alfabèticament pel primer cognom del personatge.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

Xac, Domènec de

Religiós mercedari. Comanador del convent de Santa Maria del Miracle de Montblanc i de Santa Maria dels Prats de la Guàrdia (1303) Segons Felip, fou “un incansable defensor dels drets del convent montblanquí davant qualsevol instància, ja fos el batlle del rei a Montblanc, el veguer de la vila, o fins i tot els mateixos curials de la Cort de Jaume II”.

Xalapeira i Amorós, Eduard

Alcalde de la vila des del 13 d’octubre de 1923 al 9 de novembre de 1924. Nomenat per substituir l’alcalde anterior, Rafael Andreu i Gassol, que dimití del càrrec. Al carrer Major tenia un comerç de calçat. Morí el 9 de novembre del 1924. Estava casat amb Rosa Serret.

Xalapeira i Amorós, Mercè

Carmelita vedruna. Nasqué a la vila el 25 de novembre de 1878. Entrà a la congregació l’any 1903. Morí a Llagostera (Gironès) el 23 de desembre de 1953.

Xalapeira i Amorós, Sebastià.

Nat a Montblanc el 12 de desembre del 1876 i mort el 27 de febrer del 1939. El 1900 es va casar amb Teresa Pedrero Ribas. Tenia un magatzem de sabates a Barcelona; el 1899, juntament amb el seu sogre, fundaren una fàbrica de calçat a Alaró (Mallorca). Pocs anys més tard obriren una delegació a Algèria. A Montblanc, juntament amb el seu amic i soci Joan Sanfeliu Sanromà fundaren la fàbrica de goma (1925).

Xaparro i Papiol, Ferran

Vegeu Chaparro i Papiol, Ferran.

Xava, Hereu de la

Nom amb el qual era conegut un oficial de l’exèrcit carlí, nat i veí de Montblanc. Participà en la darrera guerra carlina (1872-1875) i morí a les rodalies de Sant Magí de la Brufaganya.

Ximénez, Francesc

Comerciant. Cap d’una gran nissaga de gitanos montblanquins que habità la vila i les comarques veïnes durant els segles XVIII i XIX. Casat amb Agustina Borràs, d’Igualada. Josep M. Grau i Roser Puig, “Gitanos montblanquins”.

Ximenis, Esperança

Abadessa del monestir de la Serra (1555).

Ximenis, Esperança

Abadessa del monestir de la Serra (1555).

Xocu, Hereu

Nom de casa o renom d’un guerriller carlí de Montblanc que intervingué en la darrera guerra carlina (1782-1785) i morí en acció de guerra a Almoster.