noticies


I PREMI A L'EXCEL·LÈNCIA A JOSEP GUARRO

 
18-11-2006

Premi Excel.lència 2006

El 18 de novembre de 2006 va tenir lloc el lliurament del Premi a l'Excel.lència al Dr. Josep Guarro Artigas, catedràtic montblanquí de microbiologia de la Universitat Rovira i Virgili.
L'acte va tenir lloc a Montblanc, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala noble del Palau Alenyà.
La Fundació Martí l'Humà va decidir crear el “premi a l’excel•lència montblanquina”, quina finalitat no és altra que la de distingir un montblanquí o montblanquina que hagi destacat per les seves aportacions en benefici de la humanitat, preferentment en el camp científic.
El Dr. Josep Guarro ha convertit el seu laboratori en un centre punter a nivell mundial en l'estudi de fongs microscòpics patògens i ambientals i per aquest motiu i molts altres de caire científic el Patronat de la Fundació Martí l'Humà, per unanimitat, va decidir concedir-li el premi a l'excel.lència.
L'acte va ser presentat pel President de la Fundació Sr. Josep Gomis, glosant la significació del premi i presentant la resta de membres que interveniren en l'acte. En primer lloc el Catedràtic de microbiologia de la Universitat del País Basc a Bilbao Dr. Guillermo Quindós feu un repàs a la trajectòria científica i docent del premiat, destacant la tasca d'aglutinar i liderar en el seu laboratori un grup de científics reconeguts arreu del món per la seva recerca microbiològica aplicada a la medecina. En definitiva el Dr. Guarro ha creat una escola de micologia a Catalunya dirigint unes 20 tesis doctorals, on molts dels seus alumnes són en l’actualitat professors d’Universitat o d’Institut o ocupen places d’investigadors a la indústria o en centres de recerca nacionals o estrangers.
Tot seguit el premiat Josep Guarro feu una breu disertació sobre la recerca micològica mèdica, la seva significació i importància en el tractament de malalties infeccioses. Es tractà d'una disertació prou planera com perquè tots els assistents poguèssin extreure conclusions sobre la tasca que porta a terme ell i el seu centre en el camp de la microbiologia mèdica.
Acte seguit es procedí al lliurament del premi per part del President de la Fundació acompanyat de la resta de patrons. S'acabà l'acte amb unes paraules d'agraïment i comiat del Rector de la Universitat Rovira i Virgili Dr. Francesc Xavier Grau, del President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà Sr. David Rovira i de l'Alcalde de Montblanc Sr. Josep Ma Campdepadrós.
Dins dels objectius del premi, a banda del reconeixement exprés a la persona guardonada, es contempla la decidida voluntat de convertir-lo en un referent de “maneres de fer” per al conjunt de la població, i molt especialment per als joves i estudiants. Es tracta, en definitiva, d’estimular l’autoestima dels montblanquins, des de referents biogràfics que els hi són propers, vivint el nostre present en positiu.
El premi no es vol que tingui una periodicitat preestablerta, ni compensació de caire econòmic, tractant-se d’un reconeixement que es concretarà sempre amb una obra artística produïda per algun autor local, lliurada en un acte públic. Enguany el premi fou una figura humana en posició pensant obra de l'artista montblanquí Jordi Tapias.