noticies


LLUIRATS ELS PREMIS PELS TREBALLS DE RECERCA A L'I.E.S. MARTÍ L'HUMÀ

 


17-06-2011


A la primavera de l’any 2010 la Fundació Martí l’Humà. Tot Conca i l'Institut Martí l'Humà de Montblanc van arribat a un acord en virtut del qual la Fundació premiaria els tres millors treballs de recerca, en l'àmbit de les ciències experimentals, que es realitzessin en l’institut durant el curs 2010-2011 . El premi consisteix en una beca de 300 € per cadascun dels treballs.
L’objectiu es  valorar especialment , la qualitat dels treballs, la introducció d'elements innovadors i/o el lligam del treball amb aspectes relacionats amb la Conca de Barberà i, de manera especial, amb les muntanyes de Prades.
Desprès que el professorat del centre hagués valorat la qualitat dels estudis i quins s’ajustaven més a l’acord amb la Fundació , el passat dimecres dia 1 de juny es van lliurar les tres beques als alumnes nominats:
-Áurea Cartanyà Hueso        "Els colorants alimentaris"
-Marc Rossell Remolà          " La paulòwnia. L’arbre del futur?"
-Marc Serramià Amoròs       "El llenguatge matemàtic de la natura"
L’acte va tenir lloc a la sala d’actes de l’institut , hi van assistir els alumnes guardonats i les seves famílies acompanyats de professors del centre així com altres estudiants de 1r i 2n de batxillerat. Per part de la Fundació Martí l’Humà van ser-hi Josep Gomà-Camps, Joan Sanfeliu i Matias Vives patrons de la Fundació.
Va obrir l’acte  la cap del departament de ciències Fina Guasch , a continuació es va fer  una petita presentació de cadascun dels treballs per part dels alumnes premiats . Va tancar l’acte una intervenció del Sr Josep Gomà-Camps en la que va fer un comentari sobre l’interès de cada treball i una intervenció del Sr Joan Sanfeliu que va fer una presentació de la fundació i va valorar positivament la col·laboració entre l’institut i la Fundació. Tots plegats van felicitar molt especialment als alumnes premiats però també als altres alumnes que havien fet treballs de recerca així com a les tutores dels treballs guardonats Dolors Monlleó i Reis Reig.
El treball de l’Aurea Cartanyà sobre el colorants alimentaris consta d’una part de recerca teòrica sobre aquests additius i una part pràctica per tal d’estudiar quins colorants eren el més apreciats i més atractius per les persones i d’altra banda quins eren el més utilitzats per algunes indústries alimentàries de la comarca.
L’estudi de la pawlonia d’en Marc Rossell , és un assaig des del punt de vista científic i econòmic sobre el cultiu d’aquest arbre d’origen xinès que es caracteritza pel seu creixement espectacularment ràpid. Crida l’atenció les possibilitats de futur que sembla que te el conreeu d’aquest arbre i la seva bona adaptació a la Conca de Barberà.
El treball del Marc Serramià es basa en l’estudi de dues propietats  matemàtiques que es poden trobar en la natura: el nombre d’or i les fractals. L’objectiu principal del treball és estudiar d’aquests aspectes matemàtics en l’àmbit de la natura de la Conca de Barberà, per així determinar si s’hi manifesten o no. La recerca s’ha dut a terme en 4 punts de la Conca i del Baix camp: Les muntanyes de Prades, les muntanyes de Poblet, els boscos i prats del terme municipal de Pira i els del terme municipal de Montblanc.