Es tracta de “L’Estudi del territori en la catalogació d’elements construïts en el paisatge: una proposta metodológica”. Un projecte realitzat per Eulàlia Porta, experta en patrimoni cultural.
La Sala d’actes del Casal d’Entitats de Montblanc va quedar petita per acollir l’acte de presentació del projecte d’Eulàlia Porta “L’Estudi del territori en la catalogació d’elements construïts en el paisatge: una proposta metodológica”, finançat per la Fundació Martí l’Humà.
Porta estudia el patrimoni cultural des d’una visió integral del territori, a fi de promoure’n la seva protecció des de la coherència i l’harmonia amb la resta d’elements del paisatge. Màster en Patrimoni Artístic i Cooperació Cultural (URV), Llicenciada en Història de l’Art, Diplomada en Arts i Oficis en l’especialitat de Pintura a l’Escola Massana i amb estudis de Fotografia a l’Institut d’estudis fotogràfics de Catalunya. Viu a Montblanc des del 1998.
Durant la presentació, Porta va conscienciar del respecte necessari pel patrimoni natural i el paisatge, amb una mirada molt actual i ampliada explica que cal prendre consciència del seu impacte en el territori, la identitat, les necesitats dels habitants… Presentant després la necessitat de disposar d’un catàleg ben complet i ampli. I va aportar una proposta de com fer aquest catàleg agafant com exemple el Pont de les Bruixes conegut per menys de la meitat dels habitants de Montblanc.
“Estudiar l’element patrimonial i cultural requereix estudiar el paisatge.” També va parlar del concepte de Topofilia desenvolupat pel professor nordamericà, d’origen xinés, Yi-Fu Tuan que parla de la influència de les emocions, percepcions, actituds i valors sobre l’entorn.
I va finalitzar amb una mirada al futur afirmant que “seria preciós que la Conca de Barberà o Montblanc treballessin per tenir un catàleg ampli i innovador dels elements construïts al paisatge.”
Va ser mentre estudiava un Màster de Patrimoni Artístic i Cooperació Cultural a la Universitat Rovira Virgili quan Porta va contactar amb la Fundació. Quan va parlar del seu projecte de seguida es va pensar que encaixava amb les finalitats de la Fundació i es va decidir ajudar-la. La Fundació Martí l’Humà promou la cultura i la ciència a la Conca de Barberà i dóna suport a les iniciatives que treballen en aquest sentit. Qualsevol persona, institució o entitat amb aquests interessos que tingui un projecte relacionat amb la Conca de Barberà pot enviar la seva proposta a info@martilhuma.cat