Més de 20 anys al servei de la Conca de Barberà

La Fundació Martí L’Humà. Tot Conca, nascuda el 1995 canvia de seu i s’ubicarà a la plaça Sant Miquel de Montblanc.

 

Durant  tot aquest temps la Fundació ha treballat al voltant d’una missió: estar al servei del territori, la Conca de Barberà, tot col·laborant en la promoció i execució de tot tipus d’accions de caràcter educatiu, social, científic o cultural per al benefici de les persones vinculades a la Conca i per estimular i donar una petita empenta a totes aquelles persones i entitats que, des de diferents àmbits, treballen per millorar la qualitat de vida de la nostra societat.

 

La Fundació neix fa més de 20 anys de la inquietud d’un grup de montblanquins i es nodreix de fons privats. En aquestes dues dècades han estat molts els projectes als que ha fet costat, les iniciatives a les quals ha donat suport, les persones i associacions que ha ajudat, les entitats amb què ha col·laborat, els projectes que ha finançat, la preparació acadèmica dels infants i adolescents que ha ajudat a millorar, la promoció de recerca que ha finançat i el ressò que ha fet del saber i la influència de grans professionals dels diversos àmbits de la cultura i la ciència relacionada amb la nostra comarca.

 

Alguns dels exemples destacats són la publicació d’una colla de llibres, des de la Petita Història de Montblanc amb dibuixos de Pilarín Bayés per a nens, llibres d’interès general com dues biografies del rei Martí l’Humà o el llibre d’Ismael Balanyà amb reproduccions de la seva obra, així com llibres de caire més científic, o de  recerca de temes relacionats amb la Conca, el patrimoni i la natura.

En l’àmbit de patrimoni, la Fundació té dues finques, en una de les quals s’ubica una bassa que acumula aigua disponible en cas de foc a la Serra de Prades, i s’ha donat suport a diversos projectes de recuperació del territori.
I en l’àmbit científic, destaquen els premis per alumnes de 2n de batxillerat de l’IES Martí l’Humà i la creació del premi a l’excel·lència montblanquina.

 

La Fundació Martí l’Humà. Tot Conca també té la finalitat de distingir persones de Montblanc o la Conca de Barberà que hagin destacat per les seves aportacions en benefici de la humanitat, preferentment en el camp científic. Massa sovint els científics, els treballs dels quals repercuteixen en tot el món en bé de les persones, tenen una tasca callada, allunyada de la projecció pública, i només reconeguda en petits cercles acadèmics. Aquesta circumstància, més enllà del que pugui representar pel mateix científic, no ajuda al conjunt de persones de la comunitat a la qual pertanyi a sentir el legítim orgull de tenir entre els seus membres una persona capaç d’exportar el nom de la comunitat arreu del món.

Per tant, a banda del reconeixement exprés a la persona guardonada, l’altra finalitat del premi es la decidida voluntat de convertir-lo en un referent de “maneres de fer” per al conjunt de la població, i molt especialment per als joves i estudiants. Es tracta, en definitiva, de fer créixer l’autoestima dels convilatans, des de referents biogràfics que els hi són propers, vivint el nostre present en positiu.

El premi no té una periodicitat preestablerta, ni compensació de caire econòmic, es tracta d’un reconeixement que es concreta en el lliurament d’una obra artística produïda per un autor local.

 

El temps transcorregut, des dels inicis, va mostrant la cara amable d’una feina ben feta, la qual cosa dóna l’ànim i la força suficient per continuar en el camí que consolida aquells primers propòsits fundacionals.

Un cop passats aquests 20 anys la Fundació continua obrint les portes (estenent una mà) a tots aquells que necessiten la seva ajuda, i es consolida com un pilar fonamental per a la comarca de la Conca de Barberà.

 

Els objectius actuals de la Fundació són els mateixos que tenia quan es va fundar. Poden canviar els projectes, el focus o èmfasi en temes concrets, pot canviar el volum dels recursos que es gestiona i s’espera que creixi el valor que s’aporta a la societat montblanquina i de la Conca de Barberà que és, de fet, l’objectiu últim dels qui participen a la Fundació.

 

Els 20 anys ens han permès ajudar a més de 100 projectes o iniciatives, per valor de més de 300.000 euros, que també en conjunt, la Fundació ha destinat, en un 50% a activitats culturals, un 20% a medi, un 15% a obra social, un 10% a patrimoni i un 5% a ciència. Aprofitant l’avinentesa de la celebració d’aquests més de 20 anys al servei de la comarca, la Fundació Martí l’Humà també renova la seva imatge. Així, ha estrenat una nova pàgina web, des d’on exposa tota la feina feta i també des d’on actualitza la seva presència online: www.martilhuma.cat

 

Aquest 2018 comença una nova etapa situant la seu de la Fundació al centre de la capital de la Conca de Barberà, per acostar-se encara més a les persones que necessitin del seu suport. La sala Sant Miquel, a la planta baixa del carrer Major 23 passa a ser gestionada per la Fundació, i a l’entresol del mateix edifici utilitzarà un espai per reunions i arxiu. La Sala Sant Miquel seguirà amb la bona feina de l’artista Rosa Maria Piqué programant exposicions d’artistes vinculats amb el territori, o d’activitats populars com la ja tradicional cessió de l’espai per convertir-se en el Centre d’Informació de la Setmana Medieval i, també, seguirà oberta a qualsevol petició per a poder ser usada. A més, enguany, l’espai que es troba al costat de la Sala Sant Miquel s’ha cedit de manera temporal a la Vila del Llibre per tal de recuperar el mercat de llibres de segona mà conegut com a “Els Encants del llibre de Montblanc”.

 

Fer visible amb un lloc físic aquesta seu de la Fundació Martí l’Humà pretén situar-la al mapa de les persones, entitats i institucions que necessiten de suport per tirar endavant els seu projectes socials, culturals, científics… Per aquest motiu des de la Fundació es seguirà tenint la porta oberta a rebre projectes i iniciatives que treballin i vulguin fer créixer la Conca de Barberà.

 

El correu electrònic de la Fundació és info@martilhuma.cat