En crear aquest guardó, la Fundació va voler que l’estímul a la recerca científica figurés entre els seus objectius, de manera que al costat de la promoció cultural, la defensa del patrimoni, el suport als operadors artístics i la divulgació dels nostres valors, com a poble i com a nació, la ciència ocupés el lloc que li correspon en la societat del segle XXI, definida com la del coneixement.
El “premi a l’excel·lència” no té altra finalitat que la de distingir persones de Montblanc o la Conca de Barberà que hagin destacat per les seves aportacions en benefici de la humanitat, preferentment en el camp científic. Massa sovint els científics, quins treballs repercuteixen en tot el món en bé de les persones, tenen una tasca callada, allunyada de la projecció pública, i només reconeguda en petits cercles acadèmics. Aquesta circumstància, més enllà del que pugui representar pel mateix científic, no ajuda al conjunt de persones de la comunitat a la qual pertanyi a sentir el legítim orgull de tenir entre els seus membres una persona capaç d’exportar el nom de la comunitat arreu del món. Per tant, a banda del reconeixement exprés a la persona guardonada, l’altra finalitat del premi es la decidida voluntat de convertir-lo en un referent de “maneres de fer” per al conjunt de la població, i molt especialment per als joves i estudiants. Es tracta, en definitiva, d’estimular l’autoestima dels convilatans, des de referents biogràfics que els hi són propers, vivint el nostre present en positiu.
El premi no té una periodicitat preestablerta, ni compensació de caire econòmic, tractant-se d’un reconeixement que concretem en una obra artística produïda per l’artista local Jordi Tàpies.
El primer premi fou concedit al senyor Josep Guarro Artigas, catedràtic de microbiologia de la Universitat Rovira i Virgili, i el segon a la senyora Teresa Cervelló Nadal, Magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dissortadament traspassada massa abans d’hora. Ara, el tercer premi a l’excel·lència es lliurarà al senyor Josep Torrellas Jovani, Professor a la Universitat d’Illinois (USA), al Departament de Ciències de la Computació. Josep Torrellas Jovaní va fer el doctorat en enginyeria electronica a la Universitat d’Stanford (USA), amb una beca Fulbright de La Caixa. Premiat llavors com a “investigador jove”, ara es Professor a la Universitat d’Illinois, on dirigeix grups d’investigadors internacionals en nombrosos projectes de recerca. Expert mundial en arquitectura de computadors paral.lels, el professor Torrellas és Director del Centre de Paral·lelisme d’Intel, i del Centre per a la Computació Programable a Escala Extrema, ambdós ubicats a Illinois. Autor de mes de 230 publicacions, ha dirigit 32 tesis doctorals, orientades majoritàriament al món de la supercomputació. Molts dels doctorands que ha tutoritzat ocupen avui llocs rellevants a la industria o són professors a les universitats més prestigioses del món.