La Fundació Martí l’Humà dóna una Butlla Papal a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Es tracta d’un pergamí del Papa Joan XXII on es relata una disputa passada a  Montblanc i que té un gran valor històric.

 

El document que la Fundació Martí l’Humà ha donat desinteressament al l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà es tracta d’una Butlla Papal formada per un pergamí, amb un segell de plom, datat a Avinyó el 26 de febrer de 1319.

En aquest pergamí es remet al “Capítol de Tortosa”, la causa d’apel·lació referent a l’abadessa i convent del monestir de la Serra i el rector de la parròquia de Montblanc, sobre si les ofrenes que rebia el convent corresponien al monestir o al rector de la parròquia

 

Què és una Butlla?

Una butlla és un document segellat sobre assumptes polítics o religiosos. Si està autenticada amb el segell papal, rep el nom de butlla papal o butlla pontifícia. És una comunicació més formal que l’encíclica, però igual que aquesta es coneix pel nom de les primeres paraules llatines que conté. Adopta la forma textual d’una carta apostólica dirigida al conjunt dels fidels.

 

El director del Museu Arxiu de la Conca de Barberà, Josep Mª Porta Balanyà, destacava la importància històrica del document ja que pot permetre obrir noves línies d’investigació sobre Montblanc i la Conca de Barberà. També es va mostrar molt agraït pel gest d’aquesta donació. Tot i que ara faltarà aconseguir pressupost per poder procedir a la restauració del pergamí.

Balanyà també va destacar algunes curiositats que es deprenen del document com, per exemple, que qui intercedeix és l’arquebisbat de Tortosa i no el de Tarragona. I també, que s’anomena rector i no plebà a l’autoritat eclesiàstica del moment de Montblanc.

La Fundació Martí l’Humà promou la cultura i la ciència a la Conca de Barberà i dóna suport a les iniciatives que treballen en aquest sentit. Qualsevol persona, institució o entitat amb aquests interessos que tingui un projecte relacionat amb la Conca de Barberà pot enviar la seva proposta a info@martilhuma.cat