Diccionari biogràfic

Diccionari Biogràfic

A B C D E F G H I J L M N O P Q R S T U V X Y Z
There are currently 10 names in this directory beginning with the letter I.
Ibàñez, Manuel
('Llarg de Copons'). Es suposa nascut a Copons (Anoia) vers l’any 1800. En la primera guerra carlina comandà una partida d’addictes a Carles de Borbó que arribà a reunir prop d’un miler de voluntaris. Home astut i intel•ligent fou el gerriller carlí de més categoria que operà per terres de la Conca de Barberà. Al capvespre del 25 de maig de 1835, burlant la vigilància dels milicians de la Milícia Nacional, que defensaven els portals de la Vila, introduí els seus homes a Montblanc disfressats de pagesos i traginers, aprofitant que era dia de mercat. A la matinada del dia 26 havien entrat tres-cents guerrillers de la seva partida, que a unes campanades del Seny Gros de Santa Maria atacaren els sentinelles dels portals i s’apoderaren de la Vila. Pels carrers de les Corts i de la Fusteria arribaren a la plaça de Sant Miquel i atacaren la presó (situada a l’antic palau del Castlà) amb el propòsit d’alliberar els companys presoners. En la lluita morí el subtinent Antoni Gavaldà, cap de la Milícia. Una circumstància fortuïta –l’aparició d’una dona (Maria Climent) que tancà la porta del casal fortalesa– impedí l’èxit immediat de l’operació i obligà els atacants a abandonar la vila en vista de l’arribada de reforços de les Milícies. Participà activament i amb èxit en les operacions de Reus (1837). Prop de Montblanc, se’l troba també en accions de guerra en les muntanyes de Selma (15 d’abril de 1835), Mont-ral (26 de juny de 1835), l’Espluga de Francolí (9 de juliol de 1835), Vilabella (22 d’octubre de 1835), Pont d’Armentera (7 d’octubre de 1938), etc.
Pere Anguera, Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya. Barcelona,1995.Gregorio Domènech, Batallón 1º Ligero de Milicia Nacional de Valls. Relación Histórica ...J.Vallespinosa [Lluís Vives Poblet], Llarg de Copons.

Iborra i Buyó, Santiago
Músic. Nat a la Guàrdia dels Prats el 3 de març de 1911. Violinista i saxofonista. Formà part de les orquestres Amorós i The Yanquis Boys. Vers l’any 1934 es traslladà a Barcelona.
ACCB. FMM. Població. Padró 1930. 1437.3Núria Medrano, Músics i ball ..., pàg. 231.

Iborra i Farré, Antoni
Escriptor, poeta i polític, natural de la vila. Utilitzà el pseudònim Anton de la Pruna. En la dècada dels anys vint del segle passat, fou actiu propagandista de l’Obra d’Exercicis Espirituals. Més tard es dedicà a la política i milità en el Bloc Obrer Camperol i després en el Partit Obrer d’Unificació Marxista. Després de la guerra civil (1939) s’exilià a França. Morí a París. Un germà seu, Enric, morí al front durant la guerra civil.

Iborra i Farré, Enric
Músic. Violinista. Nat a Montblanc el 6 de juliol de 1913. Formà part de l’orquestra Amorós.
Núria Medrano, Músics i ball ..., pàg. 231.

Iborra i Farré, Joan
Escriptor i poeta, natural de la vila. Fundador del Cercle Obrer Intel•lectual de Catalunya, col•laborador de L’Insurgent i fundador de la revista L’Estel. Autor, entre altres, de la poesia A Vós (1927), de la novel•la Creus de la vida (1926) i de l’obra de teatre Rebel•lies (1936).
A. Palau i Dulcet, Guia de Montblanc.Josep M. Porta, Montblanc.

Imbert, Marià
Religiós mercedari. Comanador del convent de Santa Maria del Miracle o de la Mercè (1805-1819). Durant el seu mandat fou col•locada a l’església una nova imatge de la Mare de Déu de la Mercè.
Josep M. Grau i Roser Puig, 'El convent mercedari ...'.

Isidre Puig
'El retaule dels Sants Joans'."

Issacó
Comerciant jueu de Montblanc (1298).
Y. Assis, Els jueus de Santa Coloma de Queralt.

Ivorra, Beatriu d’
Castlana de Montblanc (1541). El 15 de gener de 1541 contractà amb el pintor montblanquí Geroni de la Rua i el mercedari Mestre Gil, d’Agramunt, la pintura d’un retaule per a l’església de la Guàrdia dels Prats.
Sofia Mata de la Cruz, 'Pintors montblanquins del cinc-cents'.

Ivorra, Jaume
Vicari de Montblanc (1638).
APM. Capítols Comunitat de preveres (1638) 3.1.1.