Diccionari biogràfic

Diccionari Biogràfic

A B C D E F G H I J L M N O P Q R S T U V X Y Z
There are currently 9 names in this directory beginning with the letter X.
Xac, Domènec de
Religiós mercedari. Comanador del convent de Santa Maria del Miracle de Montblanc i de Santa Maria dels Prats de la Guàrdia (1303) Segons Felip, fou 'un incansable defensor dels drets del convent montblanquí davant qualsevol instància, ja fos el batlle del rei a Montblanc, el veguer de la vila, o fins i tot els mateixos curials de la Cort de Jaume II'.
Jaume Felip, 'El convent de la Mercè'.Antoni Palau i Dulcet, Guia de Montblanc.

Xalapeira i Amorós, Eduard
Alcalde de la vila des del 13 d’octubre de 1923 al 9 de novembre de 1924. Nomenat per substituir l’alcalde anterior, Rafael Andreu i Gassol, que dimití del càrrec. Al carrer Major tenia un comerç de calçat. Morí el 9 de novembre del 1924. Estava casat amb Rosa Serret.
La Nova Conca (Montblanc), 20 d’octubre de 1923.Josep M. Porta, 'Els alcaldes de Montblanc'.

Xalapeira i Amorós, Mercè
Carmelita vedruna. Nasqué a la vila el 25 de novembre de 1878. Entrà a la congregació l’any 1903. Morí a Llagostera (Gironès) el 23 de desembre de 1953.
APM. Òbits (1930-1955). Josep M. Porta i Pilar Navàs, 150 anys de les Germanes Carmelites...

Xalapeira i Amorós, Sebastià.
Nat a Montblanc el 12 de desembre del 1876 i mort el 27 de febrer del 1939. El 1900 es va casar amb Teresa Pedrero Ribas. Tenia un magatzem de sabates a Barcelona; el 1899, juntament amb el seu sogre, fundaren una fàbrica de calçat a Alaró (Mallorca). Pocs anys més tard obriren una delegació a Algèria. A Montblanc, juntament amb el seu amic i soci Joan Sanfeliu Sanromà fundaren la fàbrica de goma (1925).

Xaparro i Papiol, Ferran
Vegeu Chaparro i Papiol, Ferran.

Xava, Hereu de la
Nom amb el qual era conegut un oficial de l’exèrcit carlí, nat i veí de Montblanc. Participà en la darrera guerra carlina (1872-1875) i morí a les rodalies de Sant Magí de la Brufaganya.
Josep Solé i Grinyó, 'Els montblanquins en la darrera guerra carlina'.

Ximénez, Francesc
Comerciant. Cap d’una gran nissaga de gitanos montblanquins que habità la vila i les comarques veïnes durant els segles XVIII i XIX. Casat amb Agustina Borràs, d’Igualada.Josep M. Grau i Roser Puig, 'Gitanos montblanquins'.
Roser Puig Tàrrech, 'La minoria gitana del Camp de Tarragona a l’Antic Règim', Història dels altres. Exclusió social i marginació a les comarques tarragonines [segles XIII-XX]. Tarragona 2003, pàg. 101-126.

Ximenis, Esperança
Abadessa del monestir de la Serra (1555).
Jaume Felip, 'El Renaixement...'.

Xocu, Hereu
Nom de casa o renom d’un guerriller carlí de Montblanc que intervingué en la darrera guerra carlina (1782-1785) i morí en acció de guerra a Almoster.
Josep Solé i Grinyó, 'Els montblanquins en la darrera guerra carlina'.